Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, είναι ο παλαιότερος μη κερδοσκοπικός σύλλογος στην Ελλάδα που φέρει το όνομα της μεγάλης σοπράνο (έτος ίδρυσης το 2007).

Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας έως και σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει πολλές πολιτιστικές δράσεις και συνεργασίες που ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας.

Γνώμονάς μας, παραμένει η προσφορά στο κοινό και η συμμετοχή ή και η διοργάνωση ποικίλων δράσεων, με φορείς, ιδρύματα και ανθρώπους αναγνωρισμένους και κορυφαίους στον κλάδο τους.

Το 2023 ήταν έτος αφιερωμένο στην θρυλική σοπράνο Μαρία Κάλλας, για τα 100 χρόνια από την γέννησή της με απόφαση της UNESCO και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε μια μεγάλη αφιερωματική έκθεση για την Μαρία Κάλλας στην καρδιά της πόλης της Καλαμάτας, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στον 3ο όροφο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”.

Η Μαρία Κάλλας, γεννημένη ως Καλογεροπούλου έλκει την καταγωγή της στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στο χωριό Νεοχώριο του νυν Δήμου Οιχαλίας, περίπου 20 λεπτά από την πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας την Καλαμάτα όπου και εδράζεται ο σύλλογός μας.

Η έκθεση άνοιξε για το κοινό το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενο πρόσωπο τον προσωπικό φίλο της Μαρίας Κάλλας και συνεργάτη της, πιανίστα Ρόμπερτ Σάδερλαντ. Η λήξη της πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από την γέννηση της θρυλικότερης φωνής του 20ου αιώνα. Τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης λήξης ήταν οι μεγάλοι δωρητές του Συλλόγου μας Κύριοι Andrew Visnevksi και Colin Deane.